Egy könnyű böjthöz


Sokak szerint a böjt nem lehet könnyű. De a böjtnek sem szabad olyan nehéznek lennie, hogy az ember ne tudjon az imára koncentrálni.

A következő javaslatok segíthetnek abban, hogy a böjt zökkenőmentesebben teljen.


A böjt előtt:

Jól hidratálódjon. Ügyeljen arra, hogy a Jom Kipurt megelőző egy-két napban sok folyadékot igyon, hogy minimalizálja a kiszáradást.

Étkezzen ésszerűen. Ne étkezze túl magát, de ügyeljen arra, hogy normálisan étkezzen, és elegendő fehérjét és szénhidrátot kapjon az előző napon.

Csökkentse a sós és fűszeres ételeket, amelyek csak növelnék a szomjúságot később a böjt alatt. A nyilvánvalóan sós ételek közé tartoznak a sózott perecek, kekszek és chipsek; savanyúságok, olajbogyó és más sós fűszerek; a szokásos konzervek; valamint az elkészített levesek és pörköltek. (Nehéz teljesen elkerülni a sót, hacsak nem a semmiből főzöl, de lehet, hogy eléggé le tudod csökkenteni, hogy hasznos legyen.)

A böjt alatt:


Vigyünk magunkkal könnyű, réteges ruházatot, hogy könnyebben alkalmazkodjunk a környezet hőmérséklethez, hogy semmiképp se érezzük magunkat túl melegnek vagy túl hidegnek.
Sétáljon és szívjon friss levegőt, amennyire csak lehetséges, de kerülje a megerőltető tevékenységeket. Valójában jobban érezheti magát, ha inkább mozog, mintsem fekszik.
A fűszerek szagolgatása engedélyezett Jom Kipurkor, és éhségcsökkentő hatású is lehet!

A böjt után:


A böjtöt úgy szakítsa meg, hogy először folyadékot iszik, amely éhgyomorra gyorsan felszívódik és rehidratál.
Térjen át a szokásos ételekre, de próbáljon meg nem túl gyorsan enni.
Emlékezz arra, hogy mit tettél, ami segített a böjt alatt, hogy legközelebb felidézhesd ezeket a stratégiákat!

Könnyű böjtöt!